Tikilluarit -Velkommen til jobs i Uummannaq

Uummannaq – (tidligere stavet Umanak), over 1300 indbyggere er en Nordgrønlandsk by, på en 12 km² ø, der ligger i fjorden med samme navn, 590 km nord for polarcirklen. Position: 70° 40’N und 58° 08′ W.

Uummannaq betyder ‘det hjerteformede’, og er opkaldt efter det nærliggende fjeld, som er byens vartegn.

Hovederhvervene er fiskeri, (særlig af hellefisk) og sælfangst. Fiskene og sælskindene bliver forarbejdet på moderne fabrikker flere steder i byen.

Der findes to dagligvare-forretninger med et velassorteret vareudvalg, tømmerhandel, møbelforretning, kiosk, grillbar, værtshus, hotel og “Brædtet”, hvor fiskere/fangere sælger dagens udbytte.

Et passagerskib ankom indtil 2006 én gang ugentlig i sommerhalvåret, i byen er et heliport, hvorfra der er helikopterforbindelse til kommunens 7 bygder, og til lufthavnen.

Uummannaq Lufthavn i Qaarsuarsuit ved bygden Qaarsut blev indviet 1999.

Et vartegn for byen er også Uummannaq kirke, opført 1935 af granitkvadre, der er hugget på stedet. Kirken er Grønlands eneste større stenkirke i brug.

Ca. 10% af indbyggerne er danskere. Der er stor efterspørgsel efter uddannet arbejdskraft, som ofte er en mangelvare på denne breddegrad. Byen har en veludbygget folkeskole med bibliotek for alle, andre undervisningsinstitutioner, sportsfaciliteter og et sygehus med 17 sengepladser.

I byens nordøstlige del, er der ved hjælp sprængninger anlagt en fodboldbane og en kirkegård. To ferskvandssøer i nærheden af byen, bruges som reserve for byens vandforsyning. De fleste huse har indlagt vand i form af vandledning eller vandtank med pumpe til drikke og forbrugsvand, og får påfyldt vand efter behov.